Mongo Db Kurulum & Veritabanı Oluşturma

Merhabalar,

Edit 1: Daha önce yazdığım mongodb ile ilgili yazıda verdiğim kurulum linkinde ki makalenin kaldırılmış olmasından dolayı [şuradaki] bu yazıyı yazma gereksinimi duydum.Faydalı olması dileğiyle..

Bu yazımızda bir önceki makalenin ana unsuru olan MongoDB ‘nin kurulumundan ve örnek bir veritabanının oluşturulmasından bahsediyor olacağız.

Şu adresten windows 32 veya 64 bit için olan en güncel sürümünü ya da “previous release” tab ından önceki sürümlerinden birini indiriyoruz.İndirilen dosyadan ‘3.0.8’ şeklinde biten dosyayı oluşturacağımız “mongodb” klasörünün  içine çıkaralım.Veritabanının verileri saklayacağı yolun default değeri ‘c:\data\db’ dir.Dolayısıyla c diskinin altına ‘data’ onunda içine ‘db’ klasörlerini ekleyelim.Eğer dosya yolunu değiştirmek isterseniz de (d diskinin içerisine database\mongodb\data isimli klasör açtığınızı varsayarsak) cmd üzerinden

‘mongo.exe –dbpath d:\database\mongodb\data’ yazıp çalıştırmanız yeterli olucaktır.

Mongodb yi başlatmak içinse yine cmd ekranında mongodb’nin bulunduğu klasör yolunu gösterip (örneğin c nin hemen altına indirdiyseniz)

  • ‘c:\mongodb\bin’ yazıp çalıştırdıktan sonra mongo.exe ekranına geçmiş olacaksınız
  • 2. adımda ise ;

mongod –install– logpath =c:\mongodb\bin\mongodb.log  –dbpath=d:\database\mongodb\data\

yazıp çalıştırıyoruz.

  • 3.adımda ise uygulama uzantısını windows path e eklemek olacak;

Denetim masası -sistem-gelişmiş sistem ayarları seçeneğine tıklıyoruz.

winpath.PNG
denetim-sistem özellikleri

Ortam Değişkenleri butonuna tıklıyoruz ;

mongopath2
ortam değişkenleri-path

Sistem değişkenleri altındaki “path” değişkenini bulup üzerine geldikten sonra düzenle diyoruz ve açılan pencerede yeni diyip bin klasörünüzü de buradan gösteriyorsunuz.Böylece komut satırından mongodb nin komutlarını çağırabiliyor olacaksınız.

  • 4. adım; Mongodb nin bir arayüzü olmadığından ve sık kullanılan uygulama olduğundan bende Robomongo’yu kullanıyorum.İsterseniz sizde bu linkten robomongo’nun sürümünü indirebilirsiniz.Yalnız dikkat edilmesi gereken bir nokta var Mongodb nin  kullandığınız sürümü ile robomongo’nun ki birlikte çalışabiliyor olmalı.Ben mongodb 3.0.8 versiyonu robomongo 0.8.5 versiyonu ile çalışıyorum.

robo2

  • Zorunlu Edit:0.8.5 versiyonunda kritik bir bug bulunmuş o yüzden artık tavsiye edilmiyor (13.03.2016) artık.0.8.4 ile uygulamalarımıza devam edeceğiz.

Robomongo’yu kurduktan sonra şu şekilde bir ekran ile karşılaşacaksınız Name kısmına istediğinizi yazabilirsiniz.Localhost un port numarası default olarak 27017 gelicektir bu normal çünkü mongodb nin kullandığı port numarasıdır bu.Save deyip kapatabilirsiniz bu kısmı.Bilgisayarı restart edip açtıktan sonra Robomongo ile bağlanmadan önce mongoyu tekrar aktif hale getirmek için komut ekranına ‘mongod’ yazıp enter a basıyoruz.

mongod

‘waiting for connections on port 27017’ dan da anlayacağınız üzere mongodb bu porttan gelecek istekleri dinlemeye almış durumda.Daha sonra Robomongo ile bağlantıyı açtığımızda ;

robo1

Gelen ekranda default olarak oluşmuş tek veritabanı sistem’in altında yer alan “local” dir.

  • 5.adım; Arayüzü kullanarak bir veritabanı ekleme işlemi için,ConnectionMongo’ya sağ tıklayıp “create database” diyoruz.

İlişkisellerdeki tablo mantığı ile burada collection oluşturuyoruz.Collection kısmına sağ tıklayıp create collection dedikten sonra bir isim verip tekrar create diyoruz.;

Collection ı oluşturduktan sonra da sağ tıklayıp “insert document” diyoruz ve json data formatında verilerimizi giriyoruz ;

robo6

Verileri girdikten sonra kaydet dediğimizde verilerimizi collection a sağ tıklayıp “view document” diyerek görebiliriz ;

robo7

Girilen verilerde düzenleme yapmak istediğimizde o objenin üzerine gelip sağ tık “edit document” dediğimizde de ;

robo8

Açılan pencereden düzenleme yapmak istediğimiz alanı seçip save dedikten sonra çıkabiliriz.

Silme işlemi ise yine obje üzerine sağ tık “delete document” diyerek gerçekleşir.

En basit haliyle Mongo db arayüz üzerinden crud işlemlerinden bahsetmeye çalıştık.Bir sonraki makalede görüşmek üzere..

Mongo Db Kurulum & Veritabanı Oluşturma” için bir yorum

Bir Cevap Yazın

Aşağıya bilgilerinizi girin veya oturum açmak için bir simgeye tıklayın:

WordPress.com Logosu

WordPress.com hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Twitter resmi

Twitter hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Facebook fotoğrafı

Facebook hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Connecting to %s