Merhaba,
Giriş aşamasında, sayfa nasıl açılır, label’lar ve textbox’lar nasıl eklenir gibi basit işlemlerin nasıl yapılacağını göstereceğiz.
</> 1
Uygulama açıldıktan sonra Dosya > Yeni > Standart Rapor adımı ile (daha önce bir şablonumuz olmadığını varsayarak) boş bir template açmış oluruz.
2
Açılan ilk sayfada sadece tasarım sekmesi (sol üstte) görülmektedir. Onun dışında bir rapor ekranında hangi bölümler olduğuna dair kısımlar mevcuttur. Bunlar ;
- Rapor Üst Bilgisi : Standart bir raporda en üstte olması gereken komponentleri belirleyeceğimiz alanı bize verir. Tekrar etmez
- Sayfa Üst Bilgisi : Her sayfanın en üst kısmında tekrar edecek olan bölümdür.
- Ayrıntılar : kodlama olarak, koleksiyon ile içinde dönüp, yazdırdığımız alan burası olacak.
- Rapor Alt Bilgisi : Standart bir raporda en altta olması gereken komponentleri belirleyeceğimiz alanı bize verir. Tekrar etmez. Footer gibi..
- Sayfa Alt Bilgisi : Raporumuzda sayfa sonuna ekleyeceğiniz alanları belirlediğimiz kısım burasıdır. Sayfa sayıları vs burada belirtilebilir. Tekrar eder.
Ekrana nesne ekleme işi Üst Nav Bar’daki Ekle butonu ile gerçekleştirilir. Ekle Menüsü altında metin çizgisi, alt çizgi , kutu , resim veya flash yönlendirmesi ile o nesneleri ekleyebiliriz. Bir kaç label ve görsel eklemeden önce veri tabanı bağlantısı ile hangi tabloları kullanacağımızı belirtelim ;
4
4 numaralı görselde 1 ile gösterilen kısım ile veri tabanına erişim bilgileri istenir, burada otantike olduktan sonra karşımıza gelen ekran 2 numaralı pencerenin olduğu kısımdır. Sekmeler yardımıyla tabloların olduğu ağaç açılır ve tabloların seçimi yapılır.
5
Görselde ki gibi Seçili Tablolar sekmesinde tablolarımız listelenir seçimlerimiz sonrası..
6
Bağlantılar sekmesi ile tablolar arasındaki ilişkinin nasıl olacağına dair ilişkilendirmeleri düzenleyebiliyoruz..
7
Label , görsel , kutu ve çizgi çekmeyi menü yardımıyla halletmiştik. Şimdi de label ların karşısına gelecek olan verilerin hangi kolonlardan geleceği ile ilgili bilgide. 7 numaralı görselde ALAN GEZGİNİ info su ile gördüğümüz buton aracılığıyla sağ bölümde sekme açılır. Bu kısımda veritabanı -> tablo -> kolon ağaçlarını patlatarak erişmek istediğimiz kolonu alıp sayfaya sürüklüyoruz.
8
Statik olarak çalıştığımız için, önizleme de değer görebilmek için şunları yapıyoruz ;
9
Bir üstteki görselde 1 numara ile gösterdiğimiz kısımda “parametre alanı” başlığına sağ tıklayıp “yeni” diyoruz. Açılan parametre düzenle sayfasında ise ad kısmına DocKey kolon ismini giriyoruz, Tipi ni sayı olarak belirtip , kaydet diyip çıkıyoruz.
10
Son olarakta, dockey parametresine sağ tıklayıp formul ekle ile Formül Düzenleyici ekranına geçiyoruz. Bu kısımda Seçim Formülleri klasörü altında Kayıt Seçimi başlığına hangi tablonun kolonunun bizim vereceğimiz parametreye eşit olduğu ile ilgili kodu yazıyoruz.
Kaydettikten sonra ÖNİZLEME tabı ile geçiş yaparken karşımıza bir uyarı penceresi gelir ve bizden bir sayı girmemizi ister, bu parametre DocKey ile göndereceğimiz parametre olacaktır.
Biz 5 numaralı satış teklifinin verileri gelsin istemiştik, raporumuzun son hali aşağıdaki gibi olmuştur;
11
Merhaba, Yazdığım raporda ilişkili dosyada bulunan bir PDF dosyasını da aynı yazdırma komutu ile yazdırmak istiyorum. Dosya linki OITM de
Şimdiden teşekkürler
BeğenBeğen