C-Sharp / Methodların Kullanımı

Merhabalar,

Bu yazımızda uygulamalarımızda işlemleri yaptırdığımız,belirli görevler yüklediğimiz methodlar ile ilgili basit seviyede bilgiler vermeye çalışıyor olacağız.

Kullandığımız methodlar ile aynı kod bloklarını tekrar tekrar yazmış olmayız ve de istediğimiz yerde istediğimiz kadar kullanma imkanımız vardır.OOP mantığına göre de bu uygun bir yaklaşım olacaktır zaten.

Methodları parametreli ya da parametresiz olarak yazabiliriz,genel olarak yazımı şu şekildedir ;

erişim belirleyici | dönüş tipi | methodAdı (parametreTürü parametreAdı,parametreTürü parametreAdı …){

    //kod blokları

}

  • 1.ADIM 

– Static Methodların Kullanımı (Parametreli)

e1

Matematik sınıfı içerisinde toplam isimli dönüş tipini double olarak belirlediğimiz erişim belirleyici olarak public kullandığımız  ve de parametreli olan bir static method tanımladık.Static olarak tanımladığımız methodlar için instance almaya (Matematik m1=new Matematik()) gerek yoktur.Sınıfın ismi ile direkt olarak erişebiliriz.Örneğin ;

e2

Main methodu içerisinde methodumuza Matematik sınıfı üzerinden erişerek parametrelerini gönderdiğimizde //9 çıktısını alırız.

– Static Methodların Kullanımı (Parametresiz)

e3.PNG

Burada da parametresi olmadan static bir method tanımladık.Method ile hata mesajı göndermek istediğimiz yerlerde direkt olarak method u çağırarak MessageBox.Show şeklinde kullanmamıza da gerek kalmamış olur.Method yine static olarak tanımlandığı için erişmek istediğimizde instance almamıza yine gerek olmadan sınıf üzerinden çağırabiliriz.

e4.PNG

Yukarıdaki örnekteki gibi methodu çağırabiliriz.Uygulamayı çalıştırdığımızda ekranda “mesaj”ı görmüş oluruz.

  • 2.ADIM

-Static Olmayan Method Kullanımı (Parametreli)

e5

  • toplamlar isimli method non-static olarak tanımlıdır ve static olarak tanımlanmış toplam methodunu kullanabilmektedir.

 

e8

  • Fakat static olan islem methodu static olmayan toplamlar methodunu çağıramaz.

toplamlar methoduna gönderilecek olan parametrelerle içeride işlemler yapılarak sonuc geri döndürülür.Bu methodu çağırmak içinse sınıfımızdan yeni bir nesne türetmemiz gerekmektedir.

e6

Main sınıfı içerisinde yukarıdaki kod bloğu ile mt1 isimli nesne yardımıyla static olmayan methoda erişmiş olup istediği parametreleri göndererek işlemi yaptırtmış oluruz.

-Static Olmayan Method Kullanımı (Parametresiz)

e11

Matematik sınıfı içerisinde tanımladığımız bir diğer method ise Yas methodu,bu method void tipinde tanımlanmış olup geriye değer döndürmeden iş yaptırılacak anlamı taşımaktadır.

e12

Bir diğeri ise DogumYili methodudur.Methodun dönüş tipi int olarak belirtilmiştir.Static olmayan bu methodları Main methodunda çağırmak için ise insance alıyoruz ;

e13.PNG

Yukarıdaki örnekte de olduğu gibi sınıftan bir nesne aldıktan sonra methodları direkt olarak çalıştırabiliyoruz.Ekran çıktısı ise şu şekilde olacaktır ;

e14

  • 3.ADIM

-Static ve Dönüş Tipi Olmayan  Method Kullanımı (Parametreli)

e16.PNG

çarp isimli methodumuzda ise iki değişken alıyoruz ve bu aldığımız değişkenleri işleme aldırıp yazdırıyoruz.Main methodunda ise sınıftan bir nesne alıyoruz ;

e17

ve çarp isimli methodumuza istediği parametreleri gönderiyoruz işlem sonucumuz ise ;

e18.PNG

çıktısı üretmektedir.

Void tipinde parametresiz method kullanımını -Static Olmayan Method Kullanımı (Parametresiz) başlığında incelemiştik.

Yazının devamında kullanılan method çeşitlerinden bahsetmeye devam edeceğim inşallah,faydalı olmuş olması ümidiyle iyi çalışmalar herkese..

Bir Cevap Yazın

Aşağıya bilgilerinizi girin veya oturum açmak için bir simgeye tıklayın:

WordPress.com Logosu

WordPress.com hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Twitter resmi

Twitter hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Facebook fotoğrafı

Facebook hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Çıkış  Yap /  Değiştir )

Connecting to %s