Merhabalar,
Bu yazımızda da Windows Form uygulaması ile insert-update-delete işlemlerini ele alacağız.Bir önceki makale de console üzerinden veriler üzerinde manipülasyon yapmıştık.
İlk olarak visual studio da bir win form açıyoruz ve her zamanki gibi mongonun c sharp için olan dll lerini yüklüyoruz.Aynı zamanda mongo server ını çalıştırmayı da unutmuyoruz yine.
Form ekranına şimdilik sadece şunları eklememiz yeterli ;
ekliyoruz ve yine mongo daki koleksiyonumuza göre c sharp üzerinde bir class oluşturuyoruz ;
Class ı da eklediysek ; form load kısmına ;
öncelikle mongo db ye bağlanabilmesi için connection ımızı oluşturuyoruz ve daha sonra da mongodan gelecek olan veriler için listview de görülmelerini sağlıyoruz. Bunu yaparken de koleksiyondan çektiğimiz veriyi foreach içerisinde dizi olarak tanımlatıp listview e ekliyoruz.Diziye çevirmediğimiz takdirde uygulama hata verecektir.
Şimdi insert işlemi için button un click olayını ;
önce koleksiyondan sonra da class tan birer instance alacak şekide düzenleyip,textbox tan gelen verileri class ımızın özelliklerine atıyoruz.Eklediğimiz veriyi önce messagebox ta görüntüleyip OK dedikten sonra textboxları boşaltıp veriyi listview e dolayısıyla mongodb veritabanına kaydetmiş olacağız ;


Insert işleminden sonra delete işlemi için listview de seçtiğimiz satırı mongodb veritabanından silebilmek için ;
Seçtiğimiz satırın satır numarasını SelectedItems ile aldıktan sonra selectedItems[0] ile veritabanında ki objectid sini alıyoruz.Önemli olan bu bilgiyi aldıktan sonrası kolay zaten :).ObejctId üzerinden silebilmek için objectId ye parse ediyoruz.Alt satırında da listview den kaldırıyoruz satırı.
CategoryName i “Condiment” olan satırı seçip delete e tıkladığımızda işlemimiz başarı ile gerçekleşiyor.
Son olarak Update işlemi içinde bir Update butonu ve textbox ı temizlemek için de CleanTextBox butonu ekliyorum uygulamaya.İlk olarak Listview de seçilen satırı textbox lara yansıtıyorum ;
Ve de texboxları temizlemek için buton içeriğini yazıyorum.Son olarak ta Seçili olan satırları textboxlara yansıttıktan sonra değişikliği orada gerçekleştirip Update ediyoruz.
Uygulamayı tekrar çalıştırdıktan sonra da ;
Beverages alanını Beverages & Updated olarak değiştirip Update i tıklıyoruz ;
böylece windows form uygulamasıyla da insert-update-delete yapmış olduk 🙂
Update ederken yanlışlıkla silmiştim Beverages ı,Id si değişmiş bi kaç önceki resime göre onu farkettim,bir sorun olmadığını göstermek için 2.kez update ediyorum ;
İd leri aynı gördüğünüz gibi..
Bir sonraki yazıda görüşmek üzere 🙂