Merhabalar,
Bugün yazımızda veritabanına kaydedilmiş veriler içinden “düzenli girilmiş kelime öbeklerini” bulup çıkarmayı ve veriyi sade bir hale getirmekten bahsediyor olacağız. Düzenli girilmiş kelime öbekleri
ile demek istediğim,uygulama üzerinden girilen verilerde örneğin;
siz kişinin adını vs sini yazacakken aynı zamanda o textbox içine aslında
o satırda yer vermeyeceğiniz bir eşsiz kimliği de dahil ederek
kayıt edilmesidir.
Yine bir örnek ile vermek gerekirse ;’Ali TC 12354698759 Bakkal’
şeklinde verilerin aynı kolonda olduğunu varsayabiliriz.
İlk olarak yukarıda seçili scripte benzer bir senaryo oluşturuyoruz.Daha sonra veri kaydettiğimiz kolon içerisinden herhangi bir şeyin kimliğini oluşturan “düzenli girilmiş kelime öbeklerimize 🙂 ” uygun bir filtre koyarak o kısımdan alıp başka bir temp e atıyoruz.
Bunu,asıl tablomuz içindeki her satırda o aradığımız kelimelerin olmaması ihtimaline karşı yapıyoruz.1000 satır veri vardır belki ama bunların sadece 200 ü yanlış girilmiş olabilir diye.
3.adımda ise aradığımız kelimelerin index numaralarını alıyoruz ;
Bu index numaralarını aldıktan sonra da ;
İç kısımda Substring fonksiyonunu kullanarak arama yaptığımız kolonun içindeki verilerde IDNIndex in sıfır olmadığı yerde IDNIndex in numarası başlangıç indisi kabul edilerek 3.parametrede belirtilen uzunluğu kadar,yine INNIndex in sıfır olmadığı yerde de INNIndex in numarası başlangıç indisi olacak şekilde 3.parametrede belirtilen uzunluk kadar kesip Union All ile birleştirip,dış kısımda da Allias ına girilmiş olan o değerlerin yerlerini boşluk ile değiştirerek temizlemiş oluyoruz.
Yukarıda ki resimde de bu verileri attığımız #sonhal isimli temp tablo içeriği görülmektedir.Normal tablomuzda bu kadar kolon yoktu ve dolayısıyla yine id ve amiradi kolonları olacak şekilde #gecis temp tablomuzu dolduruyoruz ;
Son olarak asıl tablomuz olan #tmpG1 de ki verilerimizi olmasını istediğimiz şekile dönüştürdüğümüz #gecis temp tablosuna göre update ini yapıp işlemimizi burada sonlandırıyoruz..
Bir sonraki yazımızda görüşmek üzere 🙂